Egzama Hastalığı, Saç Bakım

Saçta Egzama Tedavisi ? Kafada Egzama Nasıl Geçer ?

Saçta Egzama Tedavisi ? Kafada Egzama Nasıl Geçer ?

   Saçta Egzama Tedavisi ? Kafada Egzama Nasıl Geçer ? Egzama ciltteki kuru, pullu yama şeklinde lezyonlar ve yoğun kaşıntıya sebep olan kronikleşen bir cilt rahatsızlığıdır. Cildin kaşınması, kalınlaşmış deri, cilt yüzeyinde açık kesiklerin ve kırmızı kabarık noktalara sebep olabilir. Genellikle kış aylarında soğuk hava ve nemin oranının düşük olması, sabun, su, deterjan, tozlu ortamlar, mesleklere özgü kimyasallar da egzamaya sebep olabilir.

Bu konu ile alakalı herhangi bir sorunuz olursa öncelikli olarak yazımıza yorum yazabilirsiniz,  iletişim formlarımızı doldurabilir veya [email protected] üzerinden yazarlarımız ile iletişime geçebilirsiniz. Sizlere en iyi şekilde yardımcı faydalı olabilmek için yazarlarımız yardımcı olmaya çalışacaktır. Bize Mail Göndermek İçin Buraya Tıklayınız. İletişim Formu Doldurmak İçin Buraya Tıklayınız. Sağlıklı Güzel Yaşam Dileklerimizle…

İçindekiler ;

Dikkat !

   Özellikle kış aylarında nem oranının düşük ve havanın da soğuk olması, egzama hastalığına bağlı şikayetleri de artırmaktadır. Kapalı ısıtma sistemlerinin yaşam alanını kurutması, kalın kıyafetlerin giyilmesi ve daha sıcak banyo uygulaması da egzamayı tetikleyebilmektedir.

1. Saçta Egzama Tedavisi? Kafada Egzama Nasıl Geçer?

Saçta Egzama Tedavisi ? Kafada Egzama Nasıl Geçer ?
Saçta Egzama Tedavisi ? Kafada Egzama Nasıl Geçer ?

   Egzama hastalığının sebebi, hastalığın çeşidine göre değişkenlik gösterir. Hastalık genellikle bir uyarana karşı cildin vermiş olduğu cevap şeklinde ortaya çıkar. Bu uyaran, iç veya dış kaynaklı olabilir. Deterjan, sabun, parfüm gibi kimyasal maddeler, lastik ayakkabı ve terlikler ve bazı metaller bireylerde egzama oluşumuna yol açabilir. Bitki ve hayvan türleri ile temas, güneşe maruz kalma ve ağızdan alınan bazı ilaçlar da duyarlılığı bulunan kişilerde egzama hastalığına sebep olabilir. Saçta Egzama Tedavisi ve Kafada Egzama Nasıl Geçer gibi sorularınıza cevap alabilmek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

2. Saçta Oluşan Egzamanın Belirtileri Nelerdir?

   Saç derisinde egzama olmasının bazı çeşitli belirtileri vardır. Bu belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Saçta egzama oluşumunu önceden teşhis etmek rahatsızlığın önüne erken geçmek açısından oldukça büyük önem arz etmektedir. Peki Nedir Bu Belirtiler ;

  1.  Kızarıklık: Saç derisinde egzamanın belirtilerinden olan kızarıklık, saç derisindeki rahatsızlık hissine neden olur. Bu kızarıklık, tedaviden sonra iyileşse de cilt renginde değişiklikler görülebilir.
  2. Kaşıntı: Sürekli saç derisini kaşıma isteği, hatta kaşıdıkça da artan bu istek, egzamanın belirtilerindendir.
  3. Döküntü: Beyaz ya da sarı renkte yağlı döküntüler veya saç derisinde kabuklanma olabilir.
  4. Yağlanma: Saç derisindeki yağ dengesinin bozulmasından dolayı saçta aşırı yağlanma ortaya çıkabilir. Oluşan döküntüler de yağlı olabilir.

   Bunlar gibi çeşitli belirtilere rastladıysanız saç egzaması rahatsızlığına maruz kalmış olabilirsiniz doktorunuza danışıp daha detaylı bir bilgi alabilir veya yazımızı okuyarak kullanılabilecek tedavi yöntemleri ile egzamaya önlem alabilirsiniz.

3. Egzama Rahatsızlığının Çeşitleri Nelerdir? Kaç Tür Çeşidi Bulunmaktadır?

  • Seboreik Egzama: Nedeni tam olarak bilinmeyen bir egzama türü olmakla birlikte cildin yağlı olduğu bölgelerde ortaya çıkar ve kızarıklık, pullanma ve kabuk oluşumuna sebep olur. Kış ve bahar aylarında artış gösterir.
  • El Egzaması: Zayıf uyaran maddelerin el ile teması sonucunda ortaya çıkan, el bölgesinde görülen egzama türüdür. Genellikle temizlikle uğraşan kişilerde, ev hanımlarında kimyasal maddeler ile temas eden kuaförlük, metal işçiliği gibi mesleklerle uğraşan bireylerde sıklıkla görülür.
  • Stres Egzaması: Strese bağlı olarak ortaya çıkan psikolojik kaynaklı egzama türüdür.
  • Atopik Egzama: Alerjik yatkınlık ve çevresel etmenler nedeniyle görülür ve bebeklik döneminden itibaren ortaya çıkar. Hastalık zamanla hafifleyip iyileşme eğilimine geçse de tekrarlayıcı özelliğe sahiptir.
  • Kontakt Egzama: Cilde temas eden iritan maddeler ve cildin koruyucu yağ tabakasının oluşumuna izin vermeyen kimyasallarla sürekli temas nedeniyle ortaya çıkar. Akut veya kronik olabilir.
  • Numuler Egzama: Genellikle eller, kollar ve bacaklarda yaygınlık gösterir. Kaşıntılı dairesel lezyonlara sebep olur ve genellikle erişkinlik döneminde görünen kronik seyirli bir egzama türüdür.
  • Asteatotik Egzama: Cilt yüzeyindeki yağ tabakasının azalması nedeniyle ortaya çıkar. Sık banyo yapılması ve yaşlılık nedeniyle cildin kuruması gibi nedenlerden kaynaklı olarak ortaya çıkar.

   Egzama Hastalığını Bu şekilde 7 Farklı başlık altında inceleyebiliriz. Egzama hastalığı hakkında daha detaylı bilgi için sitemizde bulunan diğer yazılarımızı okuyabilirsiniz. Saçta Egzama Tedavisi ? Kafada Egzama Nasıl Geçer hakkında bilgi vermekteyiz. 

4. Saç Egzaması Nedir? Nasıl Oluşur?

Saçta Egzama Tedavisi ? Kafada Egzama Nasıl Geçer ?
Saçta Egzama Tedavisi ? Kafada Egzama Nasıl Geçer ?
  • Saç egzaması orta ve ileri yaş gruplarında sıkça görülen bir rahatsızlıktır. Seboreik dermatit 3 yaş grubu çocuklarda da sıkça görülmektedir. Bu hastalık bebeklerin kafasında konak şekilde gelişir.
  • Kişinin saçlarındaki sorunu tam olarak anlayabilmesi için saç egzamasının ne olduğunu bilmesi gerekir.
  • Egzama deri döküntüsüyle oluşan hastalıkların ifadesi için kullanılmaktadır. Egzama deride pul pul dökülme ve kızarıklıklara yol açar.
  • Yetersiz beslenme, hava kirliliği, yorgunluk, yanlış ürün kullanımı ve hijyene dikkat etmemem gibi nedenlerle saçlarda dökülme, kaşıntı, kabuklanma ve saç egzaması olarak adlandırılan seboreik dermatit görülmektedir.
  • Saç egzaması genellikle mantar kaynaklı bir rahatsızlıktır. Seboreik dermatit saç ve yüz bölgelerinde görülür.
  • Rahatsızlığın olduğu bölgelerde soyulmaya bağlı kepeğe benzeyen dökülmeler meydana gelir.
  • Oldukça rahatsız edici bir hastalık olan seboreik dermatit yani saç egzamasına karşı bitkisel çözümler vardır. Fakat hastalık tamamen yok edilemeyebilir.
  • Bunun en büyük nedeni bu hastalığın çevre şartlarına ve uygulanan tedavilere karşı bağışıklık kazanabiliyor olmasıdır. Dolayısıyla hastalığın tedavi edildikten sonra tekrar nüksetmesi ihtimali vardır.

5. Saç Derisinde Egzama için Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

   Saç derisi egzamasına sahip olanların, dermatologlarına danışarak atabileceği bazı adımlar bulunmaktadır. Bu adımları sizler için sıraladık ;

    • Şampuan, saç kremi, saç maskesi gibi ürünlerde hafif formüllü, hipoalerjenik, dermatoloğunun tavsiye ettiği ürünleri tercih etmeni öneririz. Ayrıca bu süreçte saçlarını boyamamanızı öneririz.
    • Saçınızı çok sıcak ya çok soğuk suyla yıkamaktan kaçınmalı, her zaman ılık suyla yıkamaya özen göstermelisin. Sıcak su da, soğuk su da saç derini kurutabilir ve tahrişe neden olabilir.
    • Terlemek bazı durumlarda tetikleyici olabileceğinden, terin saç derini tahriş etmemesi için ağır işlerden, egzersizden sonra mutlaka saç derinizi nazikçe, dermatoloğunun önerdiği ürünlerle temizlemelisin
    •   Egzamanın nedeni strese bağlıysa, stres azaltma teknikleri konusunda doktorunla konuşmalısın. Nefes egzersizleri, meditasyon gibi tekniklerle stresi yenmeyi denebilirsin.
    •  En önemlisi de, özellikle atak dönemlerinde kaşınmadan mutlaka kaçınmalısın. Senin de bildiğin gibi saç derini kaşıdıkça daha fazla kaşınacaktır. Bu nedenle kaşımamaya dikkat etmelisiniz.

6. Saçta Egzama Tedavisi? En Etkili Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

   Egzama hastalığı kronik bir rahatsızlık olup çeşitli yöntemler, kremler ve şampuanlar kullanılarak tedavi edilmektedir. Hastalara uygulanan tedaviler, genel olarak egzamanın bireyde yol açtığı semptomların önüne geçmeye veya şiddetini azaltmaya yöneliktir. Herhangi bir uyarana karşılık olarak oluşan egzama türlerinde tedavinin temel ilkesi uyaranla temasın önüne geçmek veya temas sıklığını azaltmaktır.Egzamadan korunmak ya da atak dönemini rahat geçirmeye yarayan önlemler şu şekildedir:

    • Bulunan ortam yeterli nem ve ısı oranına sahip olmalıdır.
    • Egzamalı bölgeyi kaşımamaya ve tahriş etmemeye özen gösterilmelidir.
    • Banyo sıklığı mevsime göre ayarlanmalıdır. Gün aşırı banyo yapmaya özen gösterilmelidir.
    • Sert lifler ve keseler kullanılmamalı, çok sıcak suyla banyo yapılmamalıdır.
    • Nötr sabun tercih edilmelidir.
    • Banyo sonrası tüm vücuda nemlendirici sürülmelidir.
    • Doktorun verdiği egzama diyeti uygulanmalıdır.

7. Egzama ve Sedef Birbirine Benzer mi?

   Egzama ve sedef hastalığı ciltte tahrişe neden olmaları ve psikolojiyi olumsuz etkilemeleri nedeniyle bazı yönlerden benzerlik göstermektedir.  Sedef hastalığında egzamada olduğu gibi kaşıntı bazı hastalarda en belirgin şikayet olabilir ama sulanma görülmemektedir. Egzamanın pek çok farklı tipi bulunmaktadır. Egzama tedavi ile tamamen ortadan kaldırılabilmektedir ancak sedef hastalığı tekrarlayıcı özelliğe sahiptir. Yani genel olarak benzer olsalar da egzama hastalığı daha geniş ve kapsamlı olan çokça türü bulunan bir rahatsızlık türüdür. 

Dikkat !

Önemli not alanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir