Cilt Bakım, Uyuz Hastalığı

Uyuz Nasıl Bulaşır?

Uyuz Nasıl Bulaşır?

 Uyuz Nasıl Bulaşır? Belkide uyuz belirtileri taşıdığınızı fark ettiğiniz andan itibaren herkesin en çok cevabını aradığı sorudur. Uyuz, insan vücudunda özellikle geceleri vücut ısısının artması ile şiddetli kaşıntılara, kızarıklıklara ve kontrol altına alınmadığı takdirde ağır cilt tahrişine neden olan bir rahatsızlıktır. Şimdi gelin hep birlikte dermatoloji uzmanımızla yapmış olduğum araştırmamızın ayrıntılarını inceleyelim.

İçindekiler ;

Dikkat !

Uyuz Nasıl Bulaşır? İnsanlarda uyuz akarları 1-2 aya kadar yaşayabilmektedir. Genellikle insan vücudunda 48-72 saatten fazla hayatta kalamaz ve uyuz akarları, 10 dakika boyunca 50°C sıcaklığa maruz bırakıldıkları takdirde yaşamına son verirler.

1. Uyuz Nasıl Bulaşır?

 Uyuz,  temas yoluyla insan vücudunun deri alt tabakasına girerek ve tüneller açarak istila etmesiyle oluşur. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu uyuz akarları yerleştiği üst deri tabakasında ürer ve yumurtalarını bırakır. Deri alt tabakasında sürekli tüneller açarak bu döngüyü devam ettirir. Bütün bu döngü sonucunda kaşıntılar ve vücutta küçük kabarcıklar meydana gelir. Özellikle bu kaşıntılar gece vücut ısısının artması ile birlikte daha da çoğalır. 

  • Uyuz akarları ayrıca, uyuz olan kişiyle doğrudan, cilt teması ve uzun süreli yollarla yayılır. 
  • Uyuz dünyamızda tüm insanlarda ırk, yaş ve sosyal sınıf fark etmeksizin bulaşır. 
  • Bununla beraber yakın vücut ve cilt temasının sık olduğu kalabalık ortamlarda hızla yayılabilir. Örneğin; AVM, huzurevleri, okullar, spor salonları, sağlık kurum ve kuruluşları gibi toplu yaşam yerlerinde kişiden kişiye covid mantığında olduğu gibi bulaşabilmektedir. 

2. Uyuzun Bulaşma Yolları

Uyuz Nasıl Bulaşır?
Uyuz Nasıl Bulaşır?

 Bir önceki maddemizde de bahsettiğim gibi uyuz, toplu yaşam alanlarında hızla yayılabilen, gözle görülemeyecek kadar küçük olan ve yalnızca mikroskopla incelenmesi mümkün olan birparazittir.

  • Bir insan daha önce hiç uyuz geçirmemişse, uyuz semptomlarının gelişimi 4 ila 8 hafta kadar sürebilir.  
  • Unutulmamalıdır ki, uyuz olan bir kişi henüz semptom ve belirti göstermese dahi bu süreçte uyuz yayabilmektedir.
  • Daha önce uyuz geçirmiş bir kişide, belirti ve semptomlar genellikle maruziyetten 1-4 gün sonra ortaya çıkmaktadır.
  •  En yaygın semptomları geceleri yoğun kaşıntı ve sivilce benzeri kaşıntılı döküntüler dir. Aynı zamanda bazen ciltte küçük oyuklar görülebilir. Buna deri yüzeyinin hemen altında tünel açan dişi uyuz akarları neden olmaktadır.

3. Uyuz Hangi Yollarla Bulaşır?

 Uyuz nasıl bulaşır veya hangi yollarla bulaşır? Bir önceki maddelerimizde en sık sorulan bu sorulara gerekli araştırmalar ve nesnel doğrultular ile sizler için cevapladım. Uyuz maalesef önlem ve tedbir alınmadığı takdirde kısa sürede tüm vücudu istila altına alabilen inatçı bir parazittir. Uyuz eğer gerekli önlemler alınıp tedavi başarılı olsa ve vücuttaki bütün yumurtalar öldürülmüş olsa dahi, uyuza bağlı kızarıklık ve kaşıntılar maalesef devam edebilir. Kaşıntıların devam etmesinin nedeni cilt altında ölü akarların ve dışkı kalıntılarını  neden olduğu alerjik reaksiyonlar dır. 

 Değerli okurlarım sizlerle birlikte bir blog yazımızın daha sonuna gelmiş bulunmaktayız. Uyuz hakkında daha fazla bilgi almak için web sitemizdeki diğer blog yazılarımızı inceleyebilisiniz.  Uyuz hayatını maalesef olumsuz etkileyen bir parazittir eğer sizde uyuz semptomları ve belirtileri taşıyorsanız uzmanlarımızla anında iletişime geçin ve bu süreci en az hasarla atlatın. Diğer blog yazımızda görüşmek üzere hoşçakalın sağlıklı kalın.

Dikkat !

Önemli not alanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir